Kapela Lurške Matere Božje in don Boskov park


Kapela Lurške Matere Božje - jeseni

KRAJ
MOLITVE
IN
MIRU

Lurška kapela Matere Božje

Nekaj metrov od cerkve je v zavetje Golovca postavljena kapelica z Marijinim kipom (visok je 190 cm), ki je bil narejen na Bavarskem. Kapelico je načrtoval arhitekt Franc Kaudela, po prizadevanju salezijanskih sotrudnic pa je bila postavljena 22. oktobra 1905 – tudi kot spomin na nenadno smrt ravnatelja Angela Festa in kot prošnja za srečno gradnjo cerkve Marije Pomočnice.

»Zelena katedrala«, kot tudi radi rečejo prostoru, kamor je postavljena lurška kapela, kar vabi k zbranosti in molitvi. Prijetna senca, mir in svetost prostora so za ljubljanske sprehajalce priljubljena postaja na poti čez Golovec, za romarje duhovna oaza, za domače vernike in veroukarje pa kraj, ki sam po sebi vabi k molitvi, zaupni prošnji in zahvali. Mnogi z zaupanjem in vero prižigajo svečke pred
Marijino podobo (ki jih dobite tudi v bližnji romarski sobi ali trgovini založbe Salve).

Vsi največji Marijini prazniki so se že v preteklosti navadno začeli prav pri lurški kapeli. Tu so nastopale razne godbe, recitatorji in pevski zbori. Najlepše razpoloženje pa je prav gotovo v soboto zvečer pred praznikom Marije Pomočnice, kjer je ob 20.00 sveta maša, po njej se razvije slovesna lurška procesija z lučkami v cerkev, kjer se potem nadaljuje celonočno bedenje. Slavje se pri lurški kapeli nadaljuje v nedeljo popoldne, kamor iz cerkve v procesiji med prepevanjem litanij Matere Božje prinesejo kip Marije Pomočnice, sledi sveta maša, po njej pa spet procesija s kipom nazaj v cerkev, kjer se slavje konča z zahvalno pesmijo in evharističnim blagoslovom.

Od obnove prostora pri lurški kapeli leta 1991 nas nagovarja betonska stena s prikritim napisom kvadratnih vboklin »Zdrava Marija«. Na pročelju kapele pa je latinski napis »Ego sum Immaculata – Jaz sem Brezmadežno spočetje«. Tudi te besede naj bi kristjane spodbujale, da bi jo posnemali v njenem krepostnem življenju.

Don Boskov park

Leta 1984 je bil v parku ob cerkvi postavljen spomenik z doprsnim kipom sv. Janeza Boska
(delo salezijanca Cirila Jeriča).
Očetu, učitelju in prijatelju mladih se tudi s prižiganjem svečk radi priporočajo starši in vzgojitelji.