Krščanstvo danes - 2. serija predavanj

Meditacija in Jezus

NEDELJA, 21, januar ob 19.30 - župnijska dvorana LJ Rakovnik

Meditacija je beseda oz. pojem, ki je poleg joge na področju duhovnosti zelo popularen/-na na Zahodu. Mnogi kristjani ne vedo, da imamo meditacijo tudi znotraj krščanstva. Kaj je meditacija na Vzhodu in kaj na Zahodu? Sta med seboj združljivi? Sta si v čem podobni? Se v čem razlikujeta? Omejili se bomo na tradicionalne indijske meditacije, predvsem hindujsko, zen budizem in novejšo transcendentalno, ob tem pa spoznavali še krščansko. Vse to in še več na predavanju.

 

Reiki in Jezus

NEDELJA, 18, februar ob 19.30 - župnijska dvorana LJ Rakovnik

Reiki je ena najpopularnejših tehnik zdravljenja na Zahodu, zato si zasluži posebno mesto pri proučevanju s krščanskega svetonazora. Kaj je reiki terapija in kakšen je njen cilj? Ali je sprejemljiva in združljiva z Jezusovim naukom? Zaradi razširjenosti in priljubljenosti na Zahodu (tako tudi med kristjani) sta hrvaška in ameriška škofovska konferenca javno izrazili mnenje o njej.

 

Alternativna medicina in Jezus

NEDELJA, 11, marec ob 19.30 - župnijska dvorana LJ Rakovnik

Z gotovostjo smemo reči, da je skupni imenovalec alternativnih metod zdravljenja celosten (holističen) pristop k pacientu. Mnoge alternativne metode zdravljenja trdijo, da lahko v človeku ozdravijo tudi/celo duha, s čimer vstopajo na področje religije in tako prihajajo v konflikt z monoteističnimi religijami. Antropologija alternativne medicine je v večji meri osnovana na indijskem tantrizmu, od koder izvira tudi pojem čakra. Ali morejo alternativne metode zdravljenja resnično celostno ozdraviti človeka? Kako gledata krščanstvo in konvencionalna medicina na alternativno (new age) medicino? Ali obstaja kakšen kriterij, ki pomaga kristjanu pri prepoznavanju, katera alternativna metoda zdravljenja je zanj (ne)sprejemljiva?