Meditacija in Jezus

24.01.2018

V nedeljo (21. januarja) je predavatelj g. Boštjan Hari začel 2. sklop svojih predavanj na Rakovniku. Tokrat smo se srečali s pojmom meditacija (=tehnika, ki pripelje do notranjega miru), ki jo poznajo Vzhodne in Zahodne religije in seveda tudi krščanstvo. Poslušali smo ter se tudi pogovarjali o meditaciji v hinduizmu, o budistični meditaciji, zen meditaciji ter transcedentalni meditaciji. Vseskozi pa smo iskali tudi vzporednice oz. nasprotja med prej naštetimi ter meditacijo, preko katere se želimo v krščanstvu približati Jezusu.   

Zelo zanimiva je bila resnična zgodba z začetka predavanja. G.Boštjan nam je opisal izkušnjo moža, ki je v hinduizmu pripadal najvišji kasti, bil je že (skoraj) na meji božanstva. Vse dneve in noči je preživljal na deski v posebnem položaju in meditiral. Bil je duhovno, miselno, verbalno odmaknjen od družine v svoj duhovni svet. Njegov sin ga je začel kmalu posnemati z vsakodnevno meditacijo. Vseskozi pa je hrepenel po besedi, ki bi jo spregovoril s svojim božanskim-odmaknjenim očetom.  Mati hindujka je sina malce poučila tudi o Jezusu. Ko je bil nekega dne tudi sin v meditaciji – v lotosovem položaju in v kontaktu z božanstvom Šivo, ga je le-to napadlo. Takrat je prvič na pomoč poklical Jezusa, ki mu ga je pred časom predstavila njegova mati hindujka. Ta klic in stik z Jezusom ga je rešil hinduizma in se je spreobrnil. Od takrat dalje se sin je zavedel, da je edina pot notranjega miru vera v Jezusa.     

Kristjani moramo hrepeneti po srečanju dveh svobod, to je Božje in človekove. To naše srečanje z Bogom pa se bo zgodilo ob času in na kraju, za katerega ne vemo. Izpolnjuje naj nas dejstvo, da si Bog vseskozi želi naše bližine. Pomembno je, da ga iščemo-kličemo na pomoč oz. ga vabimo v svoje bližino ter mu odpiramo srce z iskrenostjo.

Lepo vabljeni na prihodnja srečanja - naslednje bo 18.2. (= Reiki in Jezus), kjer se bomo poleg spoznavanja različnih verstev učili najti osebno pot do Jezusa.

Monika