Oblačilce (škapulir) sv. Dominika Savia


Oblačilce (škapulir) sv. Dominika Savia
(skupaj s posebno knjižico, devetdnevnico k sv. Dominiku Saviu, Dominikovo podobico in spremnim pismom) lahko dobite na Rakovniku – oglasite se v romarski sobi oz. vratariji ali pa pokličite oz. pišete na:
tel. 041/215-711
[email protected].

Dominik Savio - zavetnik porodnic

Oblačilce (škapulir) sv. Dominika Savia je dragoceni trak, ki naj preizkušanim družinam prinaša nasmeh in blagoslov sv. Dominika Savia. Želi biti predvsem v službi življenja in je namenjeno predvsem: ženam in materam, ki si želijo otroka; nosečnicam in ženam, ki imajo težave v času nosečnosti; družinam, ki imajo bolnega otroka …
To ni čudodelni obesek (kot kak amulet), pač pa je zunanji izraz vere in vdanosti v Božjo voljo osebe, ki ga prejme; želi biti tudi spodbudo za zavzeto življenje po veri. V tej veri moremo tudi na priprošnjo sv. Dominika Savia, don Boskovega učenca, prositi Boga, naj nam podeli darove in milosti v naših stiskah in potrebah, če je to skladno z Božjo voljo. Zato ni dovolj samo spoštljivo nositi oz. imeti oblačilce; da bi dosegli milosti iz nebes, je treba moliti z gorečo vero, prejemati svete zakramente spovedi in obhajila ter živeti po krščansko – pri tem lahko pomagajo tudi molitve in opravljanje devetdnevnice k sv. Dominiku Saviu. Na Rakovniku v svetišču Marije Pomočnice se lahko pri stranskem oltarju v molitvi priporočate tudi sv. Dominiku Saviu.

Iz Dominikovega življenja

Nekega dne je 13-letni Dominik pristopil k svojemu vzgojitelju don Bosku in ga prosil, če sme na obisk k bolni materi. Don Bosko mu je dovolil in Dominik je takoj odšel. Kljub nasprotovanju sorodnikov (mama je imela velike težave ob koncu svoje nosečnosti) je šel naravnost k mami v sobo, jo objel ter ji okrog vratu obesil poseben trak z Marijino podobo – škapulir. Mami je takoj odleglo in v naslednjih dneh je srečno rodila hčerko Katarino. Za njenega botra so zapisali Dominika. Dragoceni trak, ki ga je Dominik nadel svoji materi okrog vratu, je začel krožiti od hiše do hiše, dokler ni po več letih nekam izginil. Toda Dominikova pomoč v prid materam se še nadaljuje. Po deželah vsega sveta se veliko žen z živim zaupanjem zateka k svojemu malemu velikemu zavetniku.
V spomin čudodelnega traku, ki je pomagal Dominiku Saviu, da je rešil svojo mater, in da bi vedno bolj širili pobožnost do tega svetega fanta, pa tudi da bi vedno bolj vzbujali zaupanje vernih, je vrhovno vodstvo salezijanske družbe marca 1956 dalo na voljo materam in drugim, ki se za to zanimajo, umetniško izdelano "oblačilce" (škapulir), dodani pa so Dominikovi sveti ostanki (relikvije) in njegova slika. Ljudje so od prvega trenutka veselo sprejeli oblačilce sv. Dominika Savia.